Moneybookers, avagy Skrill !

Moneybookers, avagy Skrill !

Néhány (?) szó a MoneyBookers-ről, és némi segítség a kezdőknek.

A legfontosabb: Olvasd el a cikket! Végig! Ne kezdj neki azonnal regisztrációnak, ha odáig értél az olvasásban!

Mi is az a MoneyBookers, avagy MB, amit annyiszor emlegetnek, hogy azzal egy csapásra minden elérhetővé válik? Az elsők közötti cég, ami elektronikus pénztárcaként működött, pénzt lehetett küldeni, fogadni, tárolni rajta, így egyszerűbbé vált a számunkra érdekes téma: a pénzek ki és befizetése a pókertermekbe. Nagy előnye volt, hogy nem kellett hozzá feltétlen bankkártya, egy sima számlával, akár lakossági folyószámlával is lehetett kezelni, sőt, a hőskorban még akár a nélkül is, elég volt a lakcím (és persze a személyazonosság hiteles igazolása. Hogy miért is történelem, miközben ma is létezik? Azért, mert mára csak nevében létezik, a közeljövőben át kell majd állnunk a ,,skrill” szó használatára, de remélhetően ez (hátrányos) tartalmi változást nem fog jelenteni.
Nézzük tehát a legfontosabb, és a legalapvetőbb tudnivalókat!

Először is: a MoneyBookers nem bank! Tehát senki ne várja, hogy a pénze kamatozni fog náluk! Ennek ellenére számos banki szolgáltatásra kísértetiesen emlékeztető lehetőséget kínálnak, nekünk ezek közül a legfontosabbak: pénzt lehet fel és leutalni, bizonyos helyeken ‘fizetni’ lehet vele, és bankkártyát is kínálnak a MoneyBookers számlánk mellé. Mindez elég jól hangzik ahhoz, hogy bárki úgy döntsön, ilyen neki is kell, lássuk tehát, hogyan készíthet valaki MB accountot!
A www.moneybookers.com címre ellátogatva máris az a nyitókép fogad, amit itt mellékelek:

 

Látjuk, máris a ,,Skrill, a moneybookers jövője” felirat fogad, ami a közelgő váltásra utal. Itt el kell döntenünk, hogy belépünk (login) vagy regisztrálunk (sign up), és ha regisztrálunk, akkor üzleti (business) vagy magán (customers) számlát szeretnénk. Alapvetően a magánszámlával foglalkozunk, az üzleti számlára elsősorban a weben keresztül áruló, eladó cégeknek, webshopoknak van szüksége. A regisztrációs képen az országunkat és az előnyben részesített nyelvet választhatjuk ki, továbbá dönthetünk, hogy szeretnénk-e kártyát a számlánkhoz. Ez a pont nyugodtan kihagyható, a későbbiekben is van lehetőségünk a kártyát igényelni.

 

A következő képernyőn a regisztrációs adataink kitöltése vár reánk, kevésbé angolosoknak: megszólítás, vezetéknév, keresztnév, ország, cím (nem lehet postafiók), állam/megye/régió, irányítószám, város, egy kérdés arról, költöztél-e az utolsó két évben, telefonszám, mobilszám, születési dátum, pénznem és nyelv.

 

Itt álljunk meg egy-két szóra, a fentiek értelemszerűen saját, valós adatok legyenek! Vélhetően senki sem szeretne abba a helyzetbe kerülni, hogy amikor már egy szebb összeggel rendelkezik, egyszer csak kiderül, hogy ehhez nem tud hozzájutni, mert valami nincs rendben az adatokkal! A születési dátum is nagyon fontos, azon túl, hogy az iratokkal stimmelnie kell, néhány tranzakciónál a rendszer kéri a megadását, így is védekezve az illegális használat ellen. A másik fontos megálló a pénznem kiválasztása, korábban ugyanis (ha már volt pénzmozgás a számlán) ezt egyáltalán nem lehetett a későbbiekben változtatni, manapság a tapasztalatok szerint némi kacskaringóval mód van rá. (Le kell üríteni a számlát teljesen, be kell záratni. Elvileg ekkor a support engedélyezi új számla nyitását – természetesen mindent újra kell csinálnunk, és ez néha gondot okoz, például ha másik bankszámlát/bankkártyát kell használnunk az új MB accounthoz, vagy ha már rendelkeztünk MB kártyával) Abba most itt nem mennék túl mélyen bele, milyen pénznemet javasolok, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Csak pár szóval annyit mondanék, hogy szerintem aki az átutalással való könnyű kezelhetőséget szereti, a forintszámlával jár jól, aki sokat transzferel pókertermek között, az azzal a pénznemmel, ami a legtöbb pókertermi számlájával megegyezik.

 

A regisztrációs blokk alján még meg kell adnunk az email címünket (kétszer), a választott jelszavunk (szintén kétszer), bejelölhetjük, hogy a bankkártyánk ‘linkeljék’, azaz hozzáfűzzék az accounthoz, vagy ne (ha hozzáfűzik, akkor vásárlásnál tudunk a kártyánkkal vásárolni MB-s fizetéssel akkor is, ha az MB accounton nincs elég pénzünk). Szeretnénk-e hírlevelet, ajánlatokat kapni, illetve végül egy ellenőrző számot kell megadnunk, az űrlapkitöltő robotok elleni védekezésül.
Ha minden (de legalább az összes csillaggal jelölt) mezőt kitöltöttünk, ezzel kész a regisztrációnk, lássuk hát, hogyan néz ki gyakorlati használatban egy account.

 

Ez a számlánk főképernyője, látható az aktuális egyenleg, az utolsó tranzakció, az utolsó belépés pontos ideje, az, hogy ehhez az accounthoz tartozik MB kártya, az, hogy ez egy személyes számla, az ebay (eladói) tranzakciók nincsenek engedélyezve, a lakcím, a számlához rendelt külső bankkártya ellenőrzése megtörtént, és van bankszámla regisztrálva az accounthoz. Az alsó részen az aktuális be és kifizetési limitek, illetve az ezekből fennmaradó összegek látszanak. A bal oldali menürészen mehetünk részletesebben is bele a dolgokba, a historyban a tranzakcióinkat ellenőrizhetjük, a profile-ban a személyes beállításainkat változtathatjuk, például itt tudunk majd másodlagos email címet hozzáadni, ha valamelyik teremben más mail címmel lennénk regisztrálva, mint az MB-nél. A view limit részben tudjuk részletesebben is megnézni a limiteket, és itt tájékoztat arról is a rendszer, van-e lehetőség valamelyik limit emelésére, és milyen módon. A My Mastercard vonatkozik az MB-s kártyára, itt lehet igényelni, ha még nincs, illetve itt találjuk a kártyánkhoz tartozó limiteket is (ami nem egyezik meg a számlához tartozó limittel, egy hasonlóan ellenőrzött számlánál általában 250 €/pénz kivét, 1000 €/vásárlás az engedélyezett napi limit), jelszót változtathatunk, illetve az email support részen vehetjük fel a kapcsolatot az MB-vel, ha valami gondunk van. Lényeges, hogy az MB gyakorlata az, hogy sorban állnak a kérések. Ha új kérés érkezik, akkor az automatikusan a sor végére kerül. Ha ez az uj kérés/kérdés az, hogy az előzőre miért nem válaszoltak még, akkor az előző is a sor végére kerül… Szóval ne tessék türelmetlenkedni, többet árthat, mint használhat!
A felső menüsoron látjuk a mindennapi használat fontos teendőit: pénzküldés, vásárlás, szolgáltatások, saját számla, pénzfeltöltés, kifizetés.
Ezek közül a vásárlásra és a szolgáltatásokra nem pazarolnék sok szót, az előbbiben a lehetőségek közül talán csak a skype és az ebay a néhányak számára használható opció, az utóbbiaknál talán az SMS küldés az, ami előfordulhat, például ha épp drága külföldi roamingon van valaki.

Pénz küldése (send money)

 

Meg kell adnunk, kinek küldjük a pénzt, és mi is az ő email címe. Itt jegyzem meg, pénz elvileg olyannak is küldhető, akinek nincs még MB számlája, ez esetben egy levelet fog kapni az MB-től, hogy hozzon létre számlát, és ha megteszi (természetesen ezzel az email címmel) utána már tudja majd fogadni az általunk küldött pénzt. A lenyíló menüben választhatunk azok között a címek között, akiknek már küldtünk pénzt, így rendszeres kapcsolat esetén nem kell mindig beírogatni. Be kell állítani, mennyi pénzt óhajtunk küldeni, milyen pénznemben, ezek után az opcionális magyarázat mezők alatt látható, mennyivel terhelik meg ezért a számlánkat (a pénzküldés díja hozzáadódik automatikusan, a díjaknál lesz róla szó). Alul kiköthetünk még két dolgot, az első pont az időzítésre vonatkozik (adott dátumkor, rendszeresen stb.), a második a letéti fizetésre, amikor csak újabb jóváhagyás után fér hozzá a címzett, pl. csomagküldős vásárlásnál használható, általában a rutinszerű dolgoknál ezek a négyzetek üresen maradnak. Itt is a csillaggal jelzett mezők kötelezően kitöltendők.

 

Itt indíthatjuk az utalást egy végső ellenőrzés után, a születésnapunk megadásával. Ha a másik fél is MB felhasználó (apró, nem fontos megjegyzés: és ha engedélyezte az azonnali pénzfogadást. Alapesetben engedélyezve van, de meg lehet változtatni), akkor elméletileg azonnal, de gyakorlatilag is másodperceken belül megkapja a címzett a pénzt. Ha ez esetleg olyan pókerterem/sportfogadási oldal, amelyik nem rendelkezik közvetlen feldolgozással, akkor azért még eltarthat egy kis ideig (jellemzően 1-2 nap) amíg meg is jelenik az ottani számlánkon a pénz.
Pénz feltöltése (upload)

 

Itt a lényeges rész az átutalásos feltöltés, a kártyással nem foglalkozok, egyrészt azért, mert remélhetően unalomig ismert, másrészt kártyás feltöltésnél (mint a képen is látható) fájdalmasan nagy, 1,99%-os jutalékot kell fizetnünk, míg a bankon keresztüli feltöltés ingyenes (leszámítva persze a saját bankunkban felmerülő költséget). A lényeg, amint a képen is látható, hogy az alábbi bankszámlára utaljunk:
Account holder Skrill Ltd.
Bank Postbank AG
City/Town Frankfurt am Main
Country GER
Account number 901586661
SWIFT PBNKDEFF590
IBAN DE39590100660901586661
Sort code 59010066
Account currency HUF

A legfontosabb! Az utalás közleményébe írjuk be a saját azonosítónkat (Customer ID, az MB oldalán az egyenlegünk felett, a mail címünk alatt találjuk), hiszen e nélkül nem tudják beazonosítani, kié is kéne legyen ez a pénz! Extra segítségként az oldal alján közvetlen linket találunk a hét legnagyobb bank oldalára, ha van szerződésünk a bankunkkal, már léphetünk is be, indítani az utalást. Ha elindítottuk, 2-6 (ismét csak banki!) nap átfutással számolhatunk.
Végül a remélhetően sűrűn és eredményesen használt rész: a kifizetés.

 

Alapvetően három mód közül választhatunk, a bankszámlás, a csekkes és a kártyás kikérésre között kell döntenünk. A számlás a legegyszerűbb, a regisztrált és ellenőrzött számlánkon általában 2-3 banki nap átfutási idő alatt megjelenik a pénz, a tapasztalat az, hogy nem lassabb, mint a kártyás kikérés, ami ellentétben a legendákkal, szintén nem azonnali. A kártyás kikérésnél meg kell küzdenünk az MB topik fejlécében is ismertetett problémával, az örökké változó limit kérdésével, így jó néhány nekifutásba kerülhet, mire sikerül a megfelelő összeget kivenni, a csekkek beváltásának nehézségeiről pedig ne is beszéljünk, amit még azok postázása is bonyolít. Természetesen a kifizetésnél is van második képernyő, ezt már nem mellékelem, lényegileg ugyanaz, mint amivel a pénzküldésnél találkozunk.

Image result for atm cash skrill

Mi mennyi, avagy a díjak:
A legjobb hír, hogy a pénz fogadása díjmentes, azaz ha pókerteremből/sportfogadási oldaltól vagy például fórumtárstól kapunk pénzt, az nem kerül semmibe – elvileg. Gyakorlatilag viszont két helyen is megbukhat az elmélet, az egyik a küldő, aki számíthat fel díjat az utalásért. Ez esetben, például ha pókerteremből utalunk ki, és annak díja 1 euró, akkor az ottani számlánkon jelentkezik ez a költség (tehát pl 500 eurós számlánkról 200 eurót kiutalunk MB-re, a számlán 299 euró marad). Ha például fórumtárstól várunk pénzt, akkor is megtörténhet, hogy ő a küldést úgy igazítja, hogy a fizetendő tranzakciós díjat az összegből vonja le, azaz hiába várunk tőle 100 dollárt, ő csak valamivel kevesebbet küld. A másik buktató a pénznembeli eltérés, amikor a váltás árfolyamán és díján is bukhatunk. De lássuk sorra.
Pénz feltöltése (upload): bankszámláról utalással ingyenes, kártyával 1,9%
Pénz küldése: 1%, de maximum 0.5 euro
Pénz fogadása: ingyenes
Pénz kivétele (withdraw): bankszámlára, VISA kártyára 1.8 euro, csekk 3.5 euro
Pénzváltás esetében az MB elég tűrhető árfolyamot használ (a cikk írásának pillanatában például a forint/euro árfolyam az MNB közép szerint 287.16, az MB-n 288.408), azonban minden váltásra rászámolnak 1.99% jutalékot, ez súlyos veszteségeket okozhat, ha nem átgondolt a pénzforgalom! Itt jegyzem meg, hogy az MB elvileg kiutalás esetén kis hazánkba forintot küld, függetlenül attól, milyen pénzneműek a számláid! Tehát ha például dolláros számláról küldesz dolláros számlára dollárt, igen nagy meglepetések érhetnek! Először az MB konvertálja forintra, aztán a magyarországi bankja arra a pénznemre, ami közte és a fogadóbank között szokásos, ez általában euró, aztán a fogadó bankod a beérkező pénznemről ismét dollárra – ez minimum 2-3 konverzió, és esetleg egy plusz valutautalási díj a két magyar bank között, mert biza a magyar bankok ilyenkor külföldi utalással számolnak akkor is, ha Magyarországról Magyarországra történik a tranzakció!
Kártyadíjak:
Az MB kártya éves díja 10 €, az esetleges kártyapótlás szintén.
Vásárlás ingyenes, pénz felvétel 1.8 €, de itt is számolni kell az esetleges pénzváltással, aminek a jutaléka ugyanúgy a fent említett 1.99%
Az alapvető egyéb szolgáltatások (pl új pinkód, pénzfogadás, egyenleg) mint normálisabb helyeken, itt is ingyenesek.

Apró betűs, de nagyon fontos: az MB-nél is létezik úgynevezett szervízdíj, ami az alvó számlák kezelésénél lényeges. Ez a szervízdíj havi(!) egy euró eurós számlánál, 1.5 USD dollárosnál, 100 forint forintosnál (ezek az összegek az árfolyamok függvényében változhatnak), de ez csak valóban alvó számlánál lép életbe. Aki használja a számláját, annak az utolsó tranzakciótól számítva 18 hónapja van egy újabb tranzakcióig (természetesen feltételezve, hogy be sem lép). Fontos megjegyezni, hogy a webes használat (belépés) nem feltétel, hiszen anélkül is történhet a számlánkon tranzakció, például befizetés utalással, vagy vásárlás az MB-s kártyánkkal is ilyen tranzakciónak számít.

Image result for Moneybookers card

Néhány fontos megjegyzés:
Ha MoneyBookers számlát töltünk fel, beleütközhetünk a kérdésbe, hogy ezt a feltöltést szerencsejátékra (online gambling) akarjuk-e használni? Alapvetően igent kell válaszolnunk, hiszen ennek hiányában nem tudjuk majd a pénzt továbbutalni pókerrel vagy sportfogadással foglalkozó weboldalra/kliensre. Akinek ez gondot okoz, mert például a bankja/bankkártyája nem engedélyezi a szerencsejátékot, annak két dolgot tudok javasolni:
A)váltson bankot! Az oldalon több helyen is foglalkozunk a megfelelő bankokkal/bankkártyákkal, a személyes tapasztalatom és az oldalon lévő információk alapján a CIB és a Raiffeisen a javasolt, Visa Classic kártyával
B)végső esetben, de tényleg csak végső esetben esetleg azt tudom javasolni, hogy kettő számlával dolgozzon: az egyik (valós adatokkal) az övé, amit a póker/sportfogadás céljaira használ, a másik a párja, testvére, szülője vagy végső esetben barátja számlája, természetesen csak ezer százalékos bizalmi viszony esetén. Azon keresztül intézve a feltöltést a ‘non-gambling’ flag ugyanis eltűnik a tapasztalatok szerint. Természetesen a második számlának is teljesen valós adatokkal kell rendelkeznie! Ilyenkor némi plusz költséggel a menetrend a következő: a családtag/barát befizet a saját bankszámlájáról/kártyájáról a saját számlájára, azt átküldi nekünk a ‘send money’ opcióval, és az így érkező pénzt már be tudjuk fizetni.

Soha ne fizessünk be ‘harmadik félként’, azaz más nevében, más számlájáról, más kártyájáról a saját accountra, ezt a cég alapvetően nem is fogadja, első esetben figyelmeztetéssel, másodszor már (húzós) költségek felszámolásával visszaküldi! Ha esetleg átmegy a befizetés, akkor pedig egy esetleges későbbi kifizetésnél vagy rutinvizsgálatnál okozhat komoly problémát! Természetesen a saját kártyánkkal/bankszámlánkkal se küldjünk pénzt más accountjára, ugyanezen megfontolások miatt! Inkább használjuk a fenti metódust, ami bár technikailag erősen hasonlít (hiszen a végeredmény minimális pluszköltséggel, de ugyanaz), mégis, jelenleg teljesen legálisnak számít!

A MoneyBookerstől kapott(nak látszó) levélben lévő linkre SOHA ne kattintsunk, azon keresztül soha ne lépjünk be a számlánkra, sajnos elég népszerű célpont az adathalászok körében!

A MoneyBookers kezeléséhez lehetőleg minél megbízhatóbb email címet használjunk, freemail, hotmailt és társait ha lehet hanyagoljuk, mert ha feltörik az email-ünk, akkor azon keresztül a számlánkhoz is hozzáférhetnek (elfelejtett jelszó procedúra keretében)!

A MoneyBookers tapasztalatok alapján jellemzően munkaidőben dolgozik, tehát ami nem automatikus, ott számítsunk arra, hogy a feldolgozási időkbe a hétvégék, ünnepnapok nem számítanak bele! Mivel a bankoknál is hasonló a helyzet, ezért elsősorban be és kifizetéseknél számoljunk ezzel, semmi tragikus nincs benne, ha egy pénteken indított tranzakció szerda reggel még nem zajlott le (különösen, ha az OTP az egyik fél). Érdemes az itt-ott leírt, vagy elvárt 2-3 napok helyett inkább az egy hetes átfutásban gondolkodni, maximum kellemesen csalódunk, amikor néha 24 órán belül lezajlik minden.

Nem tértem ki a cikkben a pókertermek MB kezelésére, ez ugyanis lehet más-és más. A legtöbb helyen, ha befizetnénk, akkor az MB oldalának egy részletére irányít, ahol csak a jelszavunk (az MB számláét) kell megadnunk, néhol lehet a belépési nevünk (mail-címünk) is állítani, kifizetésnél pedig általában teljesen a kliensen belül maradunk. MB-re történő kifizetés esetén néhány helyen van lehetőség megadni az MB címünket, néhol nincs, ez utóbbiakon automatikusan a pókerteremben regisztrált mail címre küldi a pénzt. Ha ez nem egyezne az MB fiókunkkal, akkor kiutalás előtt az MB-n a My Account fülön a Profile menüben a mail-cimeink résznél a ,,Manage” gombbal hozzáadhatunk email-címet. Itt vegyük fel a pókertermi regisztrált címet, és (egy egyetlen kattintásos ellenőrzés után) rendben meg fog érkezni a pénzünk már erre a címre is, akkor is, ha ez csak második vagy harmadik email címünk a listán.

A teljes át lett véve és megtalálható a következő linkre kattintva: www.sportfogadas.org