Magyar elso liga szelveny NB1 14. forduló – Carrillo visszatér

Magyar elso liga szelveny NB1 14. forduló – Carrillo visszatér. Vajon új lendületet kap a Fehérvár az régi-új mester érkezésével?

Zalaegerszeg (2,40) vs. Debrecen (2,70), szombat 15:45

A forduló legjobb meccsének ígérkezik. Két támadófutballt játszó csapat csap össze egymással, akik a kiesés ellen küzdenek jelen pillanatban.

A Zalaegerszeg ugyan jelenleg a veszélyzónában van, a játékuk alapján egyáltalán nem reális a helyezésük. Ha végignézünk a zalaiak eredményein, azt láthatjuk, hogy egyel több góllal nem szenvedtek vereséget, ráadásul csak négy olyan csapat van a tizenkettes mezőnyben, aki több gólt szerzett náluk (20). Tulajdonképpen a kapott gólok száma (20) sem adhat okot pánikra, ebben a mutatóban is a tabella első felében kellene helyet foglalniuk, inkább ezeknek a variációja volt szerencsétlen a klub számára. Radó András (5) és Bobál Gergely (4) is jól termeli a gólokat, utóbbi az elmúlt három fordulóban szerezte az összes találatát, kijelenthetjük, hogy az NB1 jelenlegi legjobb formában lévő támadója. Hazai pályán mindössze két alkalommal szenvedett vereséget a ZTE, a Ferencvárostól és a Honvédtól, emellett legyőzték a Paksot és döntetlent értek el a Fehérvár és a Mezőkövesd ellen is.

A DVSC nincs jó formában. Az első öt forduló alapján még úgy tűnt, hogy harcban lehetnek a dobogóért, de aztán valami megtört és egyre lejebb süllyed a tabellán a hajdúsági együttes. Az egész bajnokságban csak a Kaposvár (26) kapott több gólt náluk (25), igaz, ebben jelentősen közrejátszott a Fradi elleni 1:6-os vereség is. Egyedül a Kaposvár és a Kisvárda kapujába nem tudtak betalálni, becsülettel szórják a gólokat (21), csak a Fehérvár (26), a Fradi (23) és a Puskás Akadémia (23) lőtt náluk többet. Tovább gyengíti a Loki védekezését, hogy Kinyik Ákos sárgalapok, az első számú kapus, Nagy Sándor pedig sérülés miatt nem utazik el Zalaegerszegre. Jó hír viszont Herczeg András számára, hogy Bódi Ádám és Bényei Balázs is visszatérhet a sérüléséből, mindketten a csapattal edzenek, így akár pályára is léphetnek szombat délután.

A két csapat legutóbbi meccse öt gólt hozott, akkor a DVSC 3-2 arányban győzött a Nagyerdei Stadionban. Most hasonlóan gólgazdag meccsre van kilátás, ám nem lenne meglepő, ha ezúttal pont nélkül maradna a Loki.

Tipp: Gólok száma 3,5-nél több – 2,75

 

Diósgyőri VTK (3,75) vs. MOL Fehérvár (1,83), szombat 19:30

Az edzőváltáson áteső fehérvári együttes nehéz feladat előtt áll, hiszen Miskolcra látogat.

A DVTK Feczkó Tamás irányítása óta szorgalmasan gyűjtögeti a pontokat. Ha az elmúlt öt meccs alapján nézzük a tabellát, akkor a miskolciak a harmadik helyen állnának, ami óriási eredmény, ha onnan nézzük, hogy amikor Feczkó átvette a csapatot, még az NB1 sereghajtója volt. Egyre jobban fest a csapat játéka, és úgy tűnik, hogy a védekezést is sikerült ráncba szednie az új stábnak, hiszen az elmúlt öt meccsen csupán három gólt kaptak – előtte nyolc forduló alatt tizenhetet.

Fehérváron az elmúlt meccseket nézve indokolt az edzőváltás. Parádésan kezdték a bajnokságot, de a jól működő kétcsatáros rendszer után Marco Nikolics visszatért az egycenteres játékhoz, ami nem igazán volt eredményes. A sokáig éllovas Vidi a múltheti Puskás Akadémia elleni vereségnek köszönhetően visszacsúszott a harmadik helyre. Az elmúlt öt meccsen csupán a Kaposvárt tudták legyőzni. Joan Carrillo korábban már irányította a Fehérvárt, sőt bajnokságot is nyert, de aztán a vezetőséggel való konfrontáció miatt távoznia kellett. Azóta megfordult a Hajduk Spitnél és a Wisla Krakkónál is, most pedig újra a Vidinél mutathatja meg edzői kvalitásait. Alaposan kicserélődött a keret a 2015-ös szezonhoz képest, mindössze Juhász Roland, Vinícius, Stopira és Kovács István dolgozhatott együtt a spanyol mesterrel korábban, illetve a Hajduk Splitnél Futács Márkó. Az edzőváltással új lendületet kaphat a csapat, de nagyon nehéz dolguk lesz a diósgyőri katlanban…

Tipp: Mindkét csapat szerez gólt – 1,52

 

Kaposvár (8,00) vs. Ferencváros (1,30), vasárnap 18:00

Újra helytálló a két fordulóval ezelőtti állítás: a listavezető találkozik a sereghajtóval.

A Kaposvár eddig az NB1 pofozógépe, messze a legkevesebb gólt rúgták a bajnokságban (9) és a legtöbbet kapták (26). Egyedül a Debrecen és a Diósgyőr ellen tudtak pontokat gyűjteni. Az elmúlt öt kört egyaránt vereséggel abszolválták, és érdekes módon négyszer is 2-0-ás végeredménnyel zárult az összecsapás. Úgy tűnik, hogy a somogyiak nem tudtak felnőni az élvonalhoz, a bajnokság egyharmadánál kijelenthetjük, hogy ők a legesélyesebbek az osztályváltásra.

A Fradi múlthéten átvette a listavezető pozíciót a Mezőkövesdtől. Ahogy arról a Espanyol elleni beharangozóban is volt szó, egyre gördülékenyebb a csapat támadójátéka, ennek pedig ahhoz lehet részben köze, hogy a brazil Isael Barbosa egyre inkább formába lendül. Nem hiába számít rá Rebrov immár alapemberként. Ha megnézzük a statisztikáit, akkor is azt láthatjuk, hogy egyre jobbak a mutatói. A ZTE ellen hat, a DVSC ellen négy, a Mezőkövesd ellen pedig öt kapuralövési kísérlete volt, amivel mindhárom meccsen a legaktívabb ferencvárosiak között volt. Az InStat-indexe is alátámasztja a formajavulást, mindhárom meccsen 300 fölött kapott (a Loki ellen 374!), míg előtte egyedül az ötödik fordulóban tudott 256 fölé menni. Ugyanakkor újra feltehetjük a szokásos kérdést, hogy az Espanyol elleni valóban nemzetközi tempóban futballozó Fradi játékosai mennyire fáradtak el, és Rebrov mennyire tartalékol majd. Mindenesetre ennél nagyobb papírforma nincs a 14. fordulóban.

Tipp: A Ferencváros nyer (1,5) – 1,97