Bajnokok Ligája: Bosszúra éhes a Bayern

Eljött a tavalyi negyeddöntő visszavágója. Akkor a Real Madrid szoros csatában múlta felül a Bayern Münchent, most viszont a németek revansra készülnek. Sikerül nekik előnyt kicsikarni az odavágón?

Bajban a Bayern München?

Már az sem túl jó hír a németek számára, hogy odahaza kezdik a párharcot, de a sérülések is tovább rontják a helyzetet. Manuel Neuer már régóta hiányzó, de Sven Ulreich egyelőre állja a sarat. Az is igaz viszont, hogy mindössze egyetlen komoly csapattal találkozott a szezon során a München, ez pedig a PSG volt, akiktől négyet kapott két meccsen a német portás. Neuer ugyan újra edzésben van, de Heynckes jó eséllyel nem fogja kockáztatni a játékát, mivel több mint fél éve nem lépett pályára.

A problémák sora itt még nem ér véget, ugyanis Arturo Vidal sem játszhat. Fontos láncszeme a középpályának, hatalmas rutinnal, ugyanakkor tavaly őt küldte le a pályáról Kassai Viktor, amivel megpecsételte a németek sorsát. Vidal kiválása miatt kicsit át kellett alakítani a rendszerét Heynckesnek, így nem játszhat két szűrővel, nagy valószínűséggel egyedül Javi Martinezre hárul majd ez a feladat. Elől a támadók többsége egészséges, bőven van variációs lehetősége a hazaiaknak.

Rutinos spanyolok

Ahogyan a németeknél kiemeltük a hazai pályán való kezdést, annyira érdemes a Real Madrid kapcsán az idegenbeli fellépést is, ugyanis ez által jól tudják menedzselni a teljesítményüket a két mérkőzésen. Sergio Ramos természetesen megúszta eltiltás nélkül a Juventus elleni mérkőzés utolsó perceit, így Nachót leszámítva teljes kerettel készülhetnek Zidanék a sorsdöntő párharcra.

Zinedine Zidane. Fotó: Christian Bertrand/Shutterstock.com

A királyi gárda okosan elengedte a bajnoki hajrát, Ronaldo például a málagai túra előtt kérvényezte pihentetését, mivel szeretne fitt maradni a németekkel szembeni párharcra. Jól rotálnak a spanyolok, 15-17-en folyamatosan játékban vannak. A 4-4-2 rendszert okosan variálja a francia tréner, hol két gyorsabb szélsővel, hol egy gyémánt alakzattal igyekszik az ellenfelet megzavarni.

 

20.000 Forint Kockázatmentesen!


Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

 REGISZTRÁLJ ITT 

 

Edzői faktor

Megkerülhetetlen pont a Zidane – Heynckes csata. Mindkét klub komoly fejlődésen ment át a szezon során, pedig az őszi formák alapján nyugodtan lehetett őket temetni. A Real Madridnál már többen is elküldték volna a francia trénert, hiszen a bajnokságban csak szenvedtek, nem jöttek a gólok, csak a helyzetek voltak meg. Aztán jött egy sérüléshullám, melyből kiválóan jött ki a spanyol gigász. Kovacic – Casemiro páros jól pótolta Kroosékat, Ronaldo pedig csúcsformában kezdte a 2018-as esztendőt. Most már nem csak helyzetek vannak, hanem bizony gólok és sikerek is, melyben nagy szerepe van a már említett felállásnak.

Jupp Heynckes. Fotó: Shutterstock.com

Jupp Heynckest reaktiválta a Bayern, miután az ősszel csak szenvedtek Ancelotti ténykedése alatt. A rutinos német szakember egyből megtalálta a közös hangot a játékosokkal, stabilitást hozott a játékukba és az öltözői hangulat is sokat javult. A védekezés egyre jobb, de a hibák azért megvannak. Először is a labdavesztések terén, amiből alaposan kiveszi a részét a Robben – Ribéry duó. Az ebből indított akciók a Real egyik specialitása, így ezzel kezdeni kell valamit a németeknek.

Vannak gyengeségek

Nem csak gyors kontráknál jeleskedik a spanyol sztárcsapat, hanem rögzített szituációknál és a beíveléseknél. Ronaldo még mindig életveszélyesen fejel, erre pedig nagyon kell figyelni Hummelséknek. Nem csupán a Bayernnek vannak gyengéi, hanem a Realnak is. Jó eséllyel Zidane megint a Juventus ellen látott gyémánt felállást alkalmazza majd, pedig most váltania kéne.

Két gyorsabb szélsőre van szükség, hiszen a Leverkusen ellen látszott, hogy a Bayern így verhető a labdavesztések után. A gyémánt rendszert ugyanis a németek falszerű középpályás védekezése jól zárhatja le (általában Lewandowski marad elől zavarni, míg Robbenék visszazárnak középen, ezzel limitálva a passzsávokat).

Toni Kroos (Fotó: cristiano barni / Shutterstock.com)

Így ritkábban juthat el a labda Iscóhoz és több felíveléssel kell próbálkozni Ronaldóék irányába, ami azért annyira nem fekszik a portugálnak. Ő ugyanis nem labdatartásra szakosodott, hanem a lendületből való támadásra. Mi lehet még a Real gyengéje? A szélső hátvédek. Marcelo többségében az offenzív játékra szakosodott, nem képes 90 percen át fegyelmezetten védekezni, ezt pedig Robbenék kihasználhatják.

Hajlok egy döntetlen felé (3.72), mivel a Bayern sem mehet fejjel a falnak. Láthatták, hogy mit csinált Torinóban a Madrid, így biztosra veszem, hogy egy óvatosabb játékot próbálnak majd meg. A vendégek sem fognak feleslegesen kockáztatni, van akkora rutinjuk, hogy felmérjék az optimális lehetőségeket. Emiatt a két szervezett csapat találkozója inkább majd egy látványos taktikai háborúra hasonlíthat majd, aminél nem feltétlenül a gólok dominálhatnak (3,5 alatt: 1.55).

Kuipers szerencsét hoz a németeknek?

A Bayern München még sosem kapott ki a holland Björn Kuipers vezette mérkőzéseken. A legnagyobb siker talán a Manchester City elleni 3-1 volt, szóval nem panaszkodhatnak a bíróra. A Real Madrid nyert már “vele” BL-döntőt, de előfordult egy dortmundi 1-4 is, benne egy Lewandowski mesternégyessel. A holland bíróval kapcsolatban egy dolgot érdemes kiemelni, ezek pedig a büntetők.

A Bajnokok Ligája egyenes kiesés szakaszában 11 mérkőzésen fújta a sípot és 6 büntetőt ítélt meg, de a csoportkörben is előszeretettel osztogatta a tiziket (büntető lesz a mérkőzésen: 3.50). Lapok szempontjából nehéz belőni a pontos határt, ugyanis az indulatok a 2017-es negyeddöntő miatt ott vannak a felekben, de a visszavágó szempontjából nem érdemes kockáztatni (4,5 büntetőlap alatt: 1.96). A hollandnak azért van tekintélye és kézben tud tartani egy ilyen rangadót, ellentétben például Oliverrel.

5.000 Forint Ingyen Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülsz!